Loading images...

Harapan Jaya

Welkom! Dit is de officiële website van het rehabilitatie-centrum Harapan Jaya. Harapan Jaya betekent Hoop die overwint, en is de naam van het rehabilitatie-centrum in Pematang Siantar, Noord-Sumatra.

Het rehabilitatie-centrum is opgericht door Zr. Jeannette van Paassen in 1981.

Op deze website krijgt U informatie over ons en ons werk.

Wonderbaarlijke resultaten na weken hard werken.  Ieder jaar kent inmiddels een bijna vast programma: in het voorjaar werken er 2 teams van orthopedische chirurgen en in het najaar werken er 2 teams van plastische chirurgen. Jaarlijks worden ongeveer 300 patiënten geopereerd aan allerlei afwijkingen zoals: polio, klompvoeten. Ook worden lipspleten, brandwonden en dwarslaesies behandeld. De samenvattingen van hun inzet kunt u nalezen onder het onderdeel ‘Verslagen’ op deze website.

Wij danken de doktoren en andere vrijwilligers die geheel belangeloos vanuit Nederland komen, voor hun fantastische en deskundige inzet.

Na binnenkomst wordt elke patiënt nauwkeurig onderzocht. De operatie vindt plaats in een lokaal ziekenhuis in Siantar, waarna iedere patiënt verhuist naar het centrum Harapan Jaya om te revalideren of aan te sterken. De patiënten hebben nog maanden verzorging en revalidatie nodig. Het geheel wordt zoals gewoonlijk, gecoördineerd door Zr. Jeannette van Paassen.

Na revalidatie volgen opleidingen tot terugkeer in de maatschappij in de vorm van:

a. Basisschool voor kinderen en jong-volwassenen,die door hun handicap nooit onderwijs hebben genoten.

b. Naaien en borduren.

c. Meubelmakerij en houtsnijwerk.

d. Prothese-makerij.

e. Typen, administratie en eenvoudige informatica.

f. Het leren van eenvoudige landbouw- en veeteeltmogelijkheden.

g. Koken en omgaan met voedingsmiddelen.

Daarnaast zijn er drie vervolghuizen in verschillende plaatsen, met elk ongeveer 6 ex-patiënten die samen werken en leren, op weg naar algehele zelfstandigheid.

Rehabilitatie centrum  Harapan Jaya  30 jaar !

Inmiddels bestaat Harapan Jaya 30 jaar hetgeen in november 2011 op gepaste wijze werd gevierd.  30 jaar geleden werd de eerste stap op Noord Sumatra gezet voor de invalide mens. Toen in die tijd was het nog heel ongewoon om voor invaliden te gaan zorgen, maar nu na zoveel jaren, hoort het bij het werk van de Congregatie Franciscanessen Cordi Jesus Maria (‘FCJM’). 

In deze 30 jaar zijn 6.215 patiënten geholpen. Deze 6.215 patiënten zijn een heel dorp van weerbare mensen geworden.